Nieuws.jpg

Nieuwsarchief

17 augustus 2018

Laanboomkwekers FruitDelta Rivierenland willen in 2030 Europees marktleider zijn

Kantoor TCO Laanboomcentrum.png

Onze agribusiness nóg toonaangevender maken in Europa, dat is de ambitie die wij met ons speerpunt Agribusiness nastreven. Het Tree Center Opheusden (TCO) draagt hieraan succesvol bij. Binnen boomkwekersvereniging TCO werken 160 boomkwekers in de regio samen aan één doel: Europees marktleider worden in 2030. Het Agro Business Centre (ABC) van TCO naast de A15 in Opheusden krijgt steeds meer vorm.

Agro Business Center: bedrijventerrein en Laanboomcentrum

Het 25 hectare grote ABC omvat een bedrijventerrein waar toeleveranciers en afnemers zakendoen. Hier is ook het Laanboomcentrum te vinden, het visitekaartje van het centrum. Daarin huist het TCO, dat één sterk gezicht is voor 160 bedrijven in het Laanboomcentrum. Hier vindt onderzoek plaats en worden gasten ontvangen. Zij kunnen onder ander een assortimentstuin bezoeken om het aanbod te bekijken. Er zal marktinnovatie plaatsvinden voor ‘green cities’, een jongerenprogramma en een Europees expertisecentrum worden opgezet, duurzaam waterbeheer plaatsvinden en ondernemersprojecten worden uitgevoerd. Op dit moment hebben zich al vier bedrijven gevestigd op het ABC. Gezien de grote interesse zullen dat er binnen afzienbare tijd meer zijn. Met het ABC zal het TCO een grote aantrekkingskracht uitoefenen op zowel klanten als kwaliteitsbedrijven. Op die manier zal het TCO nog meer doordringen in de keten en internationale bekendheid verwerven.

Crisis het hoofd bieden door samenwerking
De samenwerking binnen het TCO heeft zich al zeer succesvol getoond: de crisis heeft de ondernemers weinig gedaan. In tegenstelling tot de rest van Nederland is de laanboomteelt in FruitDelta Rivierenland juist uitgebreid met 400 hectare tot een totaal van 1.600 hectare. ‘Samen sterk’ ligt ten grondslag aan deze groei. De ondernemers delen kennis en kopen en verkopen via een besloten handelssite zodat ze altijd kunnen leveren aan hun klanten en omzet kunnen maken.

Onderzoek
Bij haar ambitie om met de laanboomteelt in FruitDelta Rivierenland de toppositie in Europa te gaan bekleden, wordt het TCO bijgestaan door een adviesbureau. Die voert onderzoek uit dat moet uitwijzen hoe onze regionale laanboomteelt marktleider kan worden. Dit onderzoek is eind van dit jaar afgerond.

Initiatiefnemers en financiers
De initiatiefnemers en financiers zijn laanboomteeltbedrijven verenigd in het TCO, de gemeente Neder-Betuwe en de provincie Gelderland. Er is ook een sterke link met het Laanboompact van Greenport Gelderland.

 

Contactgegevens

Binnenkort meer.

Nieuwsarchief