Nieuws.jpg

Nieuwsarchief

30 maart 2016

Team Inkoop realiseert samen met gemeenten succesvolle aanbesteding luchtfotografie

Ondertekening Luchtfotografie-overeenkomst_Regio Rivierenland_LR.jpg
Team Inkoop van de dienst Contractgestuurde Dienstverlening van Regio Rivierenland heeft ook dit jaar een Europese aanbesteding voor luchtfotografie succesvol afgewerkt. Het team heeft ervoor gezorgd dat er met de aanbesteding maar liefst € 345.000,- is bespaard en dat het voor de betrokken gemeentes makkelijker is geworden om luchtfoto’s aan te schaffen, met een gezamenlijke kwaliteit. Deze prachtige resultaten konden worden behaald omdat er goed is samengewerkt, de procedure hierdoor snel verliep en er veel gemeenten van binnen én buiten de regio meededen met de aanbesteding.

Het belang van luchtfoto’s voor gemeenten
Luchtfotografie is erg belangrijk voor gemeenten. Ze bieden een schat aan informatie over zaken die vanaf de grond niet zichtbaar zijn. De foto’s worden door bijna alle gemeentelijke afdelingen voor veel bedrijfsprocessen gebruikt, zoals de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), de WOZ, de afdelingen Openbare Ruimte, Vergunning/Handhaving en Ontwikkeling; zaken als illegale bouw, milieudelicten en nog veel meer zijn eenvoudig vanuit de lucht op te sporen. Geo-afdelingen gebruiken de nieuwste luchtfoto’s om kaarten te actualiseren.

Veel deelnemende gemeenten binnen én buiten regio 
Team Inkoop nam deze aanbesteding voor de zesde keer voor zijn rekening. Het goede verloop in de vorige jaren is niet onopgemerkt gebleven; steeds meer gemeenten – ook buiten de regio – hebben zich aangesloten bij het traject. Deelnemende gemeenten zijn: Aalten, Almelo, Arnhem, Berkelland, Beuningen, Borne, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doesburg, Doetinchem, Druten, Enschede/Losser, Geldermalsen, Groesbeek, Hellendoorn, Hengelo, Heumen, Hof van Twente, Lingewaal, Lingewaard, Lochem, Maasdriel, Montferland, Neder-Betuwe, Neerijnen, Nijmegen, Noaberkracht (Tubbergen en Dinkelland), Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Over-Betuwe, Renkum, Rheden/Rozendaal, RID de Liemers, Rijssen-Holten, Tiel, Twenterand, Voorst, Wageningen, West Maas en Waal, Wijchen, Winterswijk, Zaltbommel en Zutphen. De opdracht werd gegund aan Aerodata Surveys Nederland uit Utrecht.

Snel werken dankzij goede samenwerking
Het was belangrijk om zo snel mogelijk te werken zodat de opdracht op tijd kan starten. Er moet namelijk gefotografeerd worden als de bomen nog geen blad dragen, de uiterwaarden moeten droog staan, er mag geen sneeuw liggen en het moet helder en onbewolkt zijn. Dit alles maakt dat er maar een korte tijd gevlogen kan worden op bepaalde hoogte met instemming van vluchtleidingen. Dankzij de goede samenwerking en de beperkte grootte van de werkgroep kon het aanbestedingsproces snel worden doorlopen. De groep bestond uit een vertegenwoordiger van Team Inkoop en materiedeskundigen van de gemeenten Tiel, Nijmegen en Montferland.

Klik om te vergroten
(Deelnemers aanbesteding, klik om te vergroten)

Circa 12% van Nederland gefotografeerd
De aanbesteding was in twee percelen opgesplitst. Het eerste perceel betrof het Gelders Rivierengebied met de gemeentes aan de noordzijde van de Rijn, de zuidoostzijde van de Veluwe en de Achterhoek. Het totale gebied is 3.684 km2 groot. Het tweede perceel betrof het gebied Twente, dat 1.336 km2 groot is. Het totaal van 5.020 km2 betreft circa 12% van Nederland.

Resultaat aanbesteding: besparing en gezamenlijke kwaliteit
Met deze aanbesteding is € 345.000,- bespaard voor de gehele contractperiode (1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging). De gemeenten die niet bij Regio Rivierenland horen, betalen voor deelname aan het traject, waardoor ook kosten bespaard worden. Deze besparing komt ten goede aan alle deelnemende gemeenten. Niet alleen de kostenbesparing is een belangrijk resultaat, maar ook het feit dat het voor de betrokken gemeentes makkelijker is geworden om luchtfoto’s aan te schaffen, met een gezamenlijke kwaliteit.

Gezien deze resultaten en het groeiend aantal deelnemers per jaar is duidelijk dat dit met recht een voorbeeldtraject genoemd mag worden.

- einde persbericht -  

Perscontact (niet voor publicatie)
Hans van Valkenburg, coördinator Team Inkoop, Contractgestuurde Dienstverlening
Telefoon (0344) 63 85 75
E-mail: inkoopbureau@regiorivierenland.nl

Foto: Adrie de Jong (links) van de gemeente Tiel (Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe) en Fred Hagman van Aerodata Surveys Nederland ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst voor luchtfotografie.

 

Contactgegevens

Binnenkort meer.

Nieuwsarchief