Nieuws.jpg

Nieuwsarchief

10 april 2014

Algemeen Bestuur bezoekt tuinbouwbedrijven

Bezoek-tuinbouw_top.jpg

Greenport Gelderland is de nieuwe naam van de Stichting Betuwse Bloem. Zij is een belangrijke aanjager van samenwerking tussen het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en onderzoek binnen de provincie Gelderland. Dit programma is erop gericht om de agribusiness in Rivierenland verder te versterken door middel van een reeks aan verschillende projecten. Het programma is omarmd door onze samenwerkende gemeenten.

Persoonlijk contact met kwekers en telers
Om met eigen ogen te zien wat de vorderingen binnen het programma zijn, bezocht het Algemeen Bestuur van Regio Rivierenland op 12 april de vier pacten die vallen onder Greenport Gelderland in het rivierengebied. De bestuurders kwamen uitgebreid in contact met kwekers en telers in de paddenstoelen, laanboomsector, fruitteelt en glasteelt en vonden het bezoek levendig en leerzaam.

Nieuwe teeltmethode: meer bloemen, lagere kosten
Het laanboombedrijf van Combinatie Mauritz in Opheusden, 150 hectare bomen, exporteert 98 procent van zijn productie van 185.000 stuks jaarlijks. De laanboomteelt rond Opheusden is hoogtechnisch en zeer gespecialiseerd, zo hoorden de bestuurders van bedrijfsleider Dick Willemsen. In de Bommelerwaard is de glasteelt verantwoordelijk voor 35 procent van alle Nederlandse snijbloementeelt. In het bedrijf van chrysantenteler Jan Kreling in Bruchem (26 hectare kas) kregen de leden van het Algemeen Bestuur inzicht in de wijze van kweken en vermeerderen, maar vooral in een nieuwe teeltmethode. Chrysanten in water laten groeien, in plaats van op substraat, blijkt sneller te gaan en levert zo’n 35 procent meer bloemen op tegen lagere kosten. De test van Kreling - met steun van onder meer Greenport Gelderland - is veelbelovend, stelde hij.

Logistiek belangrijk voor economisch succes
De 45 bedrijven die paddenstoelen kweken in de gemeente Maasdriel doen vooral hun best om goede arbeidsomstandigheden te koppelen aan een economisch succesvol product. Er werken 1100 personen - waaronder veel Polen - in die sector, vertelde wethouder Ko Wassink van Maasdriel aan de gasten van teler Mark van Doremalen. Deze teler liet de bestuurders in zijn bedrijf zien hoe champignons zeven dagen per week worden geteeld, geoogst, gewassen, verpakt en geëxporteerd. In alle vier de pacten bleek, dat logistiek een belangrijke component is voor het economisch succes van de telers en kwekers.

Nieuw naam: Greenport Gelderland
Bij het laatste bezoek van de dag, aan Vissers Fruit in Ophemert, voegde gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland zich bij het gezelschap. Hij onthulde de nieuwe naam van de koepel boven de pacten in de tuinbouw. Die luidt nu Greenport Gelderland. Voorheen was de naam Betuwse Bloem. “Maar wanneer we dit tuinbouwgebied, in grootte en omzet het tweede van Nederland, over de grenzen bekender willen laten zijn, is een andere benaming nodig.”

Provincie Gelderland proactief
Rian Verwoert, voorzitter van Greenport Gelderland en wethouder in Neerijnen, prees de provincie voor het proactieve beleid in de tuinbouw. “Tot vijf jaar geleden wist niemand wat we deden. Het is aan uw voorganger Harry Keereweer te danken dat de pacten zijn ontstaan en nu de bekendheid als economisch belangrijke factor toeneemt. De pacten zetten projecten op en delen kennis met elkaar, met gemeenten en met het onderwijs. Wij als Greenport zorgen voor de juiste aanwending van het geld dat de provincie in de sector investeert. Niets gaat dubbelop, waar mogelijk werken pacten samen, zoals bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van ondernemerschap.”

 

Contactgegevens

Binnenkort meer.

Nieuwsarchief